فلنج ها از قطعات بسیار پرکاربرد برای برقراری اتصالات قسمتهای مختلف مورد استفاده در لولهکشی هستند. آشنایی با جدول استاندارد فلنجها برای درک اندازههای قسمتهای مختلف یک فلنج و همچنین آگاهی نسبت به مورد کاربرد و استفاده در صنعت، اهمیت زیادی دارد.
اتصال فلنج (Flange) چیست و انواع آن کدام هستند؟
فلنجها قطعاتی فولادی به شکل دیسک هستند که به راحتی از هم جدا میشوند. دارای انواع مختلفی نیز هستند و هر کدام خصوصیات ویژه خود را دارند. فلنجها درواقع یکی از اتصالدهندههای انواع مختلف لولهها، شیرآلات و تجهیزات صنعت لولهکشی به یکدیگر هستند.
بهطور کلی میتوانیم فلنج را متشکل از سه قسمت اصلی زیر بدانیم:
- بدنه فلنج
- گسکت (آب بند)
- پیچ و مهره
کاربرد فلنجها بسیار گسترده است ولی به طور خلاصه میتوان گفت فلنج ها در مکانهایی که در آن لولهها، ابزارهای دقیق، شیرها و دیگر تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند، به میزان فروان کاربرد دارند.
ویژگی ها و انواع اتصالات فلنجی
اتصالات بهوسیله فلنج دارای ویژگیها و مزیتهایی هستند که لازم است برای انتخاب فلنجها در صنایع مختلف با آنها آشنا شویم.
برخی از ویژگیهای فلنجها:
- فلنج ها اتصالاتی هستند که به راحتی قابلیت باز و بستهشدن دارند و به همین دلیل انتخاب فلنجها برای انجام اتصالات در محلهایی که احتیاج به تعمیرات زیاد در خطوط لوله یا نیاز به تعویض قطعات وجود دارد، بسیار مهم است.
- فلنجها به واسطه پیچ و مهره به یکدیگر متصل میشوند. در نتیجه باز و بستهکردن آنها بسیار ساده است.
- Flange برای محدودههای مختلفی از فشار کاری طراحی و تولید میشود. این اتصالات برای فشارهای کم و زیاد مناسب هستند.
تعدادی از پر کاربردترین فلنجها:
فلنجها انواع مختلفی دارند که با توجه به ویژگیهای هر نوع در موارد خاصی در صنعت به کار میروند.
- فلنج با سطح ساده (Flat Face): در این نوع، سطح بدنه یك فلنج كه باید در مقابل سطح دیگر قرار گیرد، صاف است و دارای برآمدگی نیست. معمولا فلنجهای چدنی و یا فولادی كه در فشارهای “كم” بهکار میروند از این نوع ساخته میشوند. در اکثر مواقع این نوع Flange برای اتصال شیرها و اتصالات چدنی و فلنجهای غیرفولادی پمپها به کار میرود.
- فلنج با سطح برجسته (Raised Face): در این نوع، سطح بدنه یک فلنج که درمقابل فلنج دیگر قرارگرفته و بر روی آن گسکت (آببند) قرار داده میشود، نسبت به سطح کلی فلنجها برجستهتر ساخته میشود و دارای برآمدگی است.
- فلنج گلودار جوشی(Welding Neck): یکی از پرکاربردترین انواع فلنجهای فولادی است که یک گلویی بلند دارد و قسمت گلویی آن نیز به لوله فولادی جوشکاری میشود.
- فلنج اسلیپآن یا اسلیپون(Slip On): دارای حدتحملی فشاری و دمایی کمتری نسبت به نوع گلودار است و گلویی بلندی هم ندارد.
- فلنج کور (Blind): فلنجهای کور جهت مسدودسازی موقت لوله به کار میروند و میتوان به واسطه آنها انتهای مسیر لولهکشی را اصطلاحاً کور نمود.
- فلنج جوشی سوکتی (SW: Socket Weld): تقریبا به صورت تخت است و نوع جوشکاری آن نیز به صورت ساکتولد است.
منبع مقاله: وبسایت Wermac
در مقاله بعدی، جدول استاندارد فلنجها را بررسی خواهیمکرد و با استانداردهای بینالمللی و همچنین ابعادی آنها آشنا میشویم.